Přehled akcí
Scházíme se každou první sobotu (vyjímečně neděli) v měsíci
6.7. bude pinik - více info brzy
Sejdeme se a poklábosíme, zasmějeme se a plánujeme akce. Přijďte také! Pro více info nás kontaktujte. Nebo zkrátka přijďte, rádi Vás uvidíme! :-)

Společně na víkend otevřených zahrad
8.6., ještě vybíráme do jaké inspirativní zahrady se podíváme.
Občas společně vyrážíme do různých zahrad, kde se inspirujeme a pořádáme společný piknik. Kam vyrazíme v rámci Víkendu otevřených zahrad?

Již proběhlo
Co to lokální ekonomika je? Jak může posílit náš region? V čem to je, že je šetrnější k přírodě? Jak může zlepšovat vztahy mezi sousedy? Může lokální ekonomika přispět k udržení pracovních míst a snížení nezaměstnanosti v našem regionu? Jak může spolupráce mezi našimi farmáři a občany zvýšit odolnost Sedlčanska vůči nečekaným událostem či ekonomickým šokům? Za jakých podmínek dokážeme upřednostnit lokální produkty? Přijďte s námi debatovat na přednášky, zúčastněte se workshopů a dalších doprovodných akcí. Rádi poznáme všechny, kteří chtějí na Sedlčansku spokojeně žít.
Tomáš Hajzler
Dobrý místní život
Beseda o dobrém místním životě, o smysluplné, radostné a uzdravující práci, o důležitosti drobných místních podniků a dalších aspektů lokální ekonomiky, o potřebě obklopit se blízkými lidmi a o tom, jak na to v dnešní atomizované, konzumní společnosti. Základní překážkou dobrého místního života je pro většinu lidí nesmyslná práce, za kterou jsme navíc nuceni dojíždět. V důsledku toho tak "vyděláváme na život" místo toho, abychom ho žili. Jak žít místní dobrý život a jak si v něm vytvořit práci, která bude smysluplná a užitečná a člověka uživí? Co to přinese regionu, ve kterém žijeme?

Naďa Johanisová
Jak přežít v nestabilním světě
V posledních padesáti letech prudce roste propojenost světa a s ní i naše závislost na vzdálených zdrojích a složitých systémech, které se stále častěji mají tendenci hroutit, což v nás posiluje nejistotu ohledně budoucnosti. V rámci besedy budeme skládat mozaiku různých přístupů, jak čelit vichrům globalizace: Nejen o tom, jak se více ukotvit v místě, ale i o našich neviditelných životech v tzv. nepeněžní ekonomice, o staronovém konceptu vzájemné pomoci a svépomoci i o neprávem opomíjených ekonomikách, založených na aktivitách družstev či obcí.

Tadeáš Žďárský
Celodenní workshop o nerůstu
Dopoledne se za pomocí zážitkové hry podíváme na fungování světového obchodu, na teorii volného trhu a na jejich důsledky pro rozdělení zdrojů na Zemi. Druhá část navazuje karetní hrou o HDP, která hravým způsobem ukazuje na nedostatky tohoto indikátoru, který se stal cílem a měřítkem společenského pokroku. Později prozkoumáme základní předpoklady dvou hlavních strategií řešení dnešních krizí - zeleného růstu a nerůstu. V závěru workshopu je prezentace, která přiblíží různorodou kritiku růstové kapitalistické společnosti a zároveň nastíní vizi nerůstu, základní hodnoty tohoto přístupu a konkrétní politické návrhy, které mohou společnosti pomoci osvobodit se od logiky nekonečného růstu. Více o nerůstu

Lokální jídlo z našich farem
výstava a debata
Přijďte se zapojit do moderované diskuze s farmáři ze Sedlčanska, kde se dozvíte, jak se jim v našem kraji hospo-daří, s jakými výzvami se potýkají, a jak můžeme společně posílit regionální propojení mezi farmáři a námi, spotřebiteli. Společně třeba přijdeme na to, jak můžeme podpořit lokální ekonomiku a jakým způsobem se aktivně zapojit. Tato diskuze bude jistě jedinečnou příležitostí k výměně názorů, poznávání se a navázání lokální spolu-práce pro budoucnost Sedlčanska, našeho domova.

Hanka Zemanová
Jak jíst a žít zdravěji podle rytmů přírody s Hankou Zemanovou
Autorka bestsellerů Nová Biokuchařka, Nový BioAbecedář a Rytmus roku. Vystudovala pedagogickou fakultu, ale místo dětí ve škole učí lidi již téměř 25 let, jak jíst zdravěji a přirozeněji podle rytmů přírody. Hanka nás seznámí s jarními lokálními superpotravinami, které máme zadarmo k dispozici, nabídne praktické tipy na jarní vaření a seznámí nás s tím, jak využít divoké jarní byliny. Nebude chybět ani inspirace pro ty z vás, kteří žijete ve městě. Z její přednášky si odneseme informace o tom, jaké jídlo je skutečně potřebné pro zdraví lidí i přírody, jak a kde nakupovat kvalitní sezónní potraviny a jaké možnosti si můžeme vytvořit na Sedlčansku. Hanka Zemanová (@hanka_zemanova_biokucharka) • Fotky a videa na Instagramu a www.biokucharka.cz

Spolkový obchod Obživa a BEZ.
Jak si obstarat jídlo lokální a kvalitní?
Spolkový obchod Obživa je místo, kde se nakupuje lokálně, bez obalu a férově pro krajinu. Jak takový projekt funguje nám přijdou povědět provozní Obživy Petr Lesák a Jana Brožová. Společně se zamyslíme, zda by něco takového mohlo fungovat i na Sedlčansku. Případně si položíme otázku, jak jinak se dostat rychle a bezbolestně k lokálním potravinám. Více o spolkovém obchodu Obživa na jejich webu nebo v podcastu Ivety Pokorné Žít udržitelně.
Spolek Bezoví je nevládní nezisková organizace zaměřující se na rozvoj sociálně enviromentální ekonomiky. V souladu s tímto záměrem zřizuje v Písku prodejnu BEZ. spolkový obchod váženým zbožím. Více informací zde.
